Nooit afstand doen van je aandelen

 







Ik beleg niet in fondsen, of ETF’s. Ik beleg in individuele aandelen. Hoewel een er niets mis is met een fonds of een Etf ben ik gepassioneerd door aandelen. Als je zelf geen onderzoek wil plegen (je hebt geen tijd of anderszins) zijn beide mogelijkheden geweldig. Als je het echter leuk vindt om je zelf te verdiepen in aandelen, is er geen enkele reden om het niet zelf te doen. Op enig moment, ik was toen 52 jaar (veel te oud eigenlijk maar het is niet anders) las ik “leer beleggen als Warren Buffet” van Hendrik oude Nijhuis. Een leuk boek wat inzicht geeft in hoe Warren Buffet belegt. Er was een zin die mij altijd is bijgebleven "Our favorite holding period is forever". Zo doet Warren Buffet het dus. Toen viel plotseling het kwartje. De manier waarop de meeste mensen rijk worden is door het hebben van een eigen bedrijf. Zij bezitten dit bedrijf gedurende hun hele leven en als zij overlijden volgt (in een ideale situatie) hun zoon of dochter ze op. Het verkopen van het bedrijf is bijna nooit aan de orde. Waarom immers afstand doen van de bron van de rijkdom. Anders gezegd waarom zouden ze de kip met de gouden eieren verkopen? Rijke families zijn generaties lang rijk en blijven dat ook.

 

Deelgenoot in de meest winstgevende bedrijven op aarde

 

Als particulier hebben wij de mogelijkheid om deelgenoot te worden in de meest winstgevende bedrijven op aarde. Als je daar eenmaal een belang in hebt is er geen enkele reden om dit te verkopen. Immers dit is onze zaak, onze bron van rijkdom. Ja maar dat is toch wat anders dan een bedrijf bezitten werd mij door iemand onlangs tegengeworpen. Ik geeft toe dat door het relatief kleine belang dat ik heb ik niet betrokken word bij de beslissingen die er door de directie genomen worden. Is dat zo erg? Misschien wel, misschien niet. Aan de andere kant immers zijn er directies die erin slagen om bedrijven zo uit te breiden dat zij wereldspelers worden. Dat is iets waarvan ik twijfel of ik daar zelf wel toe in staat zou zijn. Kortom je kunt dus gebruik maken van mensen en structuren die vele malen beter zijn om je vermogen te doen groeien dan je het zelf zou kunnen. Er zijn overigens genoeg directeuren die anderen het werk laten doen inclusief de belangrijkste strategische beslissingen. Het is dus mogelijk om via deelnemingen vermogend te worden. Het spreekt vanzelf dat je je lot verbindt aan het bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd en dat die investering niet voor een paar maanden is (ook niet als je een paar duizend euro hebt verdiend) maar in principe forever.

 

Mijn leven begon langzamerhand te veranderen

 

Wat een spannend idee. Zou ik dat kunnen, de juiste bedrijven uitkiezen, de juiste managers kiezen  en gewoon meeliften? Ik begon de jaarverslagen van Berkshire Hathaway te lezen het beleggingsvehicle van Warren Buffet. Mijn leven begon langzamerhand te veranderen. Ik maakte kennis (via boeken) met andere grote beleggers van de afgelopen 100 jaar. Benjamin Graham, Bill Ruane, John Templeton, Peter Lynch, Joel Greenblatt om er een paar te noemen. Zij zijn rijk geworden door mee te liften met anderen. Als ik nu de principes eens kon distilleren en zelf daarnaar zou handelen. Zou ik dan ook iets voor mijzelf en mijn familie kunnen doen? Zou dat mijn leven nieuwe zin geven nu de pensionering nadert? Ja natuurlijk had ik dat moeten doen toen ik 20 was. Niettemin misschien heb ik nog wat jaren en kan ik nog wat verbeteren aan mijn positie. Ook met het oog op de toekomst van mijn vrouw kinderen en klein - kinderen. Ik zag plotseling een perspectief dat ik nooit eerder heb gehad. Altijd heb ik ondernemer willen worden. De vraag was echter altijd waarin? Waar zouden mensen bereid voor zijn om te betalen. Kennelijk ontbrak mij de kunde en de fantasie. Nu begreep ik dus dat het succes van anderen ook mijn succes kon zijn. Baanbrekend vond ik het. Ik las dat de bedrijven dividend uitbetalen. Ik kon dus gewoon een inkomen verdienen zonder dat ik een betaalde baan had. Wat een doel om na te streven.

 

Een dividend portfolio

 

Toen ik in 2012 begon en nadacht over het construeren van een dividend portfolio dacht ik dat ik simpel weg de beste bedrijven moest uitkiezen en ze kopen en verder afwachten. Het is echter wat moeilijker dan dit. Het is zo dat sommige uitstekende bedrijven domweg te duur zijn om er profijt van te hebben als je ze koopt. Anders gezegd sommige bedrijven geven je de mogelijkheid om een mee te delen in de winst terwijl andere bedrijven zo hoog noteren dat je de komende 10 jaar moet wachten om mee te doen. Je hebt veel te veel betaald voor de toekomstige winsten. Je moet dus zorgen dat de prijs van het aandeel in verhouding staat de toekomstige winsten.

 

 

Van een dividend van 2 of 3% word je niet rijk

 

 

Dividend aandelen leveren niet genoeg op. Zeker niet. Immers van 2 of 3% jaarlijks word je niet rijk van zou je denken. Nou dat zit nog. De bedrijven verhogen hun dividend jaarlijks (althans de goede) Neem bijvoorbeeld Cisco als je in 2012 $5000 had geïnvesteerd kreeg je 276 aandelen. Deze aandelen brachten $ 33.18 dividend op. Als je ze vastgehouden had tot 2020 zou je inmiddels $ 391.92 krijgen, Dat beteken dat je inmiddels 7.8% dividend krijgt op je investering. De meeste mensen hebben er geen idee van dat het zo werkt. Je kunt dat dividend herinvesteren en nieuwe aandelen kopen zodat je nog meer dividend krijgt. Kortom je bent een proces gestart dat (als je het lang genoeg volhoudt) maar één ding kan gaan betekenen. Je zult onontkoombaar rijk worden. Geloof het of niet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Qualcomm een 100 bagger ?

Kinder Morgan: Value investment met een veilig passief inkomen.

De broers gaan beleggen in blue-chips aandelen