Intel: voordeel trekken uit de dingen die gegeven zijn

 



In Pride and Prejudice van Jane Austen (1813) wordt een beschrijving gegeven van het land waar niets gebeurt. Hartstocht is van daar ondergeschikt belang. De ware filosoof zal voordeel trekken uit de dingen die gegeven zijn, staat er op enig moment te lezen.

 


 

Uitstel 7nm technologie

 

Veel beleggers en analisten maken veel ophef over het uitstel van de lancering door Intel van de nieuwe 7 nanometer chips. Het betekent het einde van Intel als technologie leider en Amd en Nvidia zijn veel beter aandelen om in te beleggen. Als gevolg van de negativiteit is de aandelen koers met 20% gezakt. Iedereen schijnt te denken dat het over en uit is met Intel. Dat is echter allerminst zeker. De klanten van Intel hebben een jarenlange relatie met het bedrijf. Zij hebben ieder jaar enorme hoeveelheden CPU’s nodig. Dit is het geval bij zowel de producenten van laptops als bij die voor de servermarkt. Zelfs als ze achterlopen zullen de producenten niet zomaar naar andere leveranciers gaan. Ook is het zo dat ondanks dat Intel niet in staat is om 7nm technologie te introduceren ze wel al diverse upgrades voor de bestaande chips heeft uitgevoerd. Het wil dus niet zeggen dat de bestaande producten van Intel niet deugen. Dat is ook de reden dat de producenten vooralsnog blijven bestellen. Het maakt dat Intel een stijgende cashflow van inmiddels $ 17 miljard heeft. Het dividend is 2.7% en zal ook het volgend jaar weer stijgen. Het zal volgens mij beleggers rijkelijk belonen middels dividend verhogingen en inkoop eigen aandelen.

 

 

Ontbreken van consensus

 

De reden voor de scherpe daling is zoals gezegd het uitstel van 6 tot 12 maanden van de 7nm chips. Iets wat de concurrenten allang voor elkaar hebben. Maar dat is niet alles. Men maakt zich grote zorgen omdat beleggers een patroon zien. Hetzelfde was er aan de hand bij de 14nm en bij 10nm opnieuw. Dat is niet best voor de toekomst. Er is echter ook een andere kant. We moeten niet vergeten dat Intel de afgelopen 5 jaar 35% gegroeid is. Er een aantal zaken die mij opvallen, als ik mij door de veelheid van publicaties over Intel heen worstel . Er zijn enorm veel schrijvers die inderdaad de ondergang van Intel voorspellen met allerlei argumenten. Achterhaalde technologie, wet van de remmende voorsprong ect.  Ook wordt er in een artikel gewag gemaakt van het feit dat de CEO Bob Swan een accountant is (voormalige CFO) en geen verstand heeft van de productie van semiconductors. Hij zou dus niet in staat zijn het bedrijf te leiden. Het bedrijf zou een chip tovenaar nodig hebben om de kudde nerds in bedwang te houden. (mooi gezegd van de schrijver, of dat zo is blijft lastig te beoordelen) Een minderheid, maar toch redelijk groot, denkt dat het een uitstekend moment is om juist nu in te stappen. Zo wordt er op gewezen dat de groei in benodigde semiconductors nog steeds enorm is en dat Intel ondanks de achterstand genoeg omzet en winst kunnen maken om het aantrekkelijk te maken voor beleggers om op dit relatief lage niveau (k/w 8.8) in te stappen. Dan zijn er aantal artikelen die aangeven dat zowel AMD als Nvidia kleintjes zijn in vergelijking met Intel en niet eens de mogelijkheid hebben om een flink stuk van de markt in te pikken. Hun productie (dus de productiemogelijkheden van TSMC) is daarvoor te klein. Lijkt mij plausibel als ik naar de omzet van Amd kijk $6.7 miljard en Nvidia $ 10.9 miljard. Zet dat eens af tegen de $71.9 miljard van Intel. Dan is er nog en aspect die betrekking heeft op de het enorme groei potentieel van semiconductors door IoT, Cloud en Edge computing. Als je 90% van die markt hebt, dan zal de winst als je alleen je marktaandeel kan handhaven (of 10% daarvan verliest) enorm toenemen. Veel meer dan de bij de veel kleinere maar snel groeiende concurrentie waar men ook nog eens bereid is een k/w van 29 voor te betalen.

 

Verschillen in procestechnologie

 

Dan kwam ik nog iets tegen dat mij aan het denken heeft gezet. Er wordt verteld dat iedere producent zijn eigen manier heeft om chips te produceren. Dit noemt men de proces technologie. Als een producent na miljarden investeringen een verbetering in de chip heeft aangebracht wordt hier een naam aan gegeven. Het krijgt het etiket 10 nm, 7nm of 5nm opgeplakt. Maar die naamgeving betekent niets. Het is slechts marketing. De 10nm van Intel verschilt nauwelijks van de 7nm van TSMC en andere directe concurrenten. Het is allemaal nogal verwarrend zou ik zeggen. Goed Intel heeft dus kennelijk een achterstand. TSMC heeft voorlopig gewonnen. Maar de achterstand van Intel is blijkbaar lang niet zo groot als het lijkt. Belangrijk is bovendien dat ook met achterstand Intel bijzonder winstgevend is.

 

 

 

voordeel trekken uit de dingen die gegeven zijn 

 

 

Zo bezien is lijkt de semiconductor industrie dus een beschrijving van het land waar niets gebeurt. (Althans veel minder dan wordt verondersteld) De ware belegger zal  voordeel trekken uit de dingen die gegeven zijn. Onder de $50 absoluut koopwaardig lijkt mij.  (in alle bescheidenheid)

 

 

Wilt u ook voordeel trekken uit de dingen die gegeven zijn?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Qualcomm een 100 bagger ?

Kinder Morgan: Value investment met een veilig passief inkomen.

De broers gaan beleggen in blue-chips aandelen