Qualcomm : Van binnen struikelend naar buiten toe met vaste tred!

 



De titel van dit artikel paste tot voor kort voor kort uitstekend bij Qualcomm. Het bedrijf van rocket scientists heeft nogal wat tegenwind gehad de laatste jaren. Niet slechts tegenwind maar een wind die zo kil was dat hij door merg en been ging, alsof hij afkomstig was uit vreemde ijzige oorden.  Inmiddels is de lezer misschien nieuwsgierig naar wat die problemen dan waren? Qualcomm heeft de technologie ontwikkeld (CDMA) waardoor de wereldwijde mobiele telefonie mogelijk is geworden. Het bedrijf heeft voor deze techniek een enorm aantal patenten (meer dan 100.000) Hoe is zulks mogelijk dat één bedrijf dit alles ontwikkeld heeft? De grote geleerden van het bedrijf hebben (toen zij jong waren) voor de NASA het communicatiesysteem voor de Voyager onbemande ruimte reizen ontwikkeld. Het systeem werkt tot op de dag van vandaag en houdt contact met de Voyager die zich inmiddels ver buiten ons zonnestelsel bevindt. Toen Qualcomm de technologie voor mobiel telefoneren commercieel trachtte te exploiteren werd al snel duidelijk dat daarvoor de middelen ontbraken. Het bedrijf heeft toen besloten om licenties uit te geven zodat anderen dit konden uitvoeren. Qualcomm is voor een belangrijk deel afhankelijk wat de winst betreft      (naast het ontwerpen en ontwikkelen van eigen hoogwaardige en onmisbare chips) van die licentie inkomsten. Ongeveer 75% van de winst komt van QTL Qualcomm technology Licensing. Het is echter om die licenties dat er grote problemen ontstonden.

 

Grote problemen

 

 Enige jaren geleden begonnen nogal wat klanten Qualcomm te beschuldigen van het ongeoorloofd gebruik maken van de monopolie positie die het bedrijf heeft. ( een monopolie ontstaan door een enorme technische voorsprong door eigen onderzoek met hoge uitgaven voor R&D) Qualcomm wilde haar chips die onmisbaar zijn voor alle smartphones niet verkopen zonder dat haar klanten ook een licentie overeenkomst sloten. Apple, Huawei, de Koreanen, allen begonnen rechtszaken en weigerden nog langer voor de licenties te betalen zolang hun zaak voor de rechter was. Ook overheden gingen hun bedrijven steunen en legden Qualcomm boetes op. (o.a. China, Zuid-Korea, Taiwan en de Eu ca. $3.8 miljard) Ook in de VS ging het fout. De invloed van de tegenstanders reikten zover dat de rechters van de FTC Federal Trade Commission zelfs oordeelden dat Qualcomm er ongeoorloofde praktijken op na hield. Zij veroordeelden het bedrijf tot het heronderhandelen van alle licentie overeenkomsten. Ondertussen was een poging van Qualcomm om het Nederlandse NXP over te nemen mislukt en dreigde het gevaar dat zij zelf overgenomen werden door Broadcom via een vijandig bod. (Qualcomm lag immers in de touwen)

 

De ommekeer

 

Toen begon men zich in de VS zorgen te maken. De technologie van Qualcomm mocht niet in handen komen van Broadcom vond de regering want dit zou de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen. ( Broadcom had het hoofdkantoor in Singapore en men was bang voor Chinese invloed) Het werd Broadcom verboden Qualcomm over te nemen. Ook de uitspraak van de FTC werd opgeschort. Inmiddels is de uitspraak van de FTC herroepen en hebben Huawei en Apple hun  achterstallige miljarden aan licentie overeenkomsten uitbetaald. Kortgeleden zei Steve Mollenkopf (de CEO van Qualcomm) “ we hebben licentie afspraken voor de komende jaren met iedere belangrijke smartphone producent. Bedrijven inclusief technologie giganten zoals Apple, Microsoft en Samsung die eigen chips produceren of gebruiken kunnen dat alleen doen als ze een licentie van Qualcomm hebben”.

 

Ik kan me nauwelijks voorstellen wat dit met de uitrol van 5 G ( ook hier hebben zij praktisch alle patenten) voor het bedrijf zal gaan betekenen. Daar nog eens bovenop zal alle moderne technologie zoals IoT, smart cities, semi - autonoom auto rijden ect. gebruik moeten  maken van de CDMA technologie van Qualcomm. Dus iedere ijskast- of stofzuiger- of home entertainment producent moet betalen voor dat gebruik.

 


Steve Mollenkopf

 

Qualcomm chips ontwikkeling

 

Het is niet zo dat Qualcomm verder niets doet. Zelf ontwikkelt het steeds nieuwe chips die leidend zijn of worden in steeds andere segmenten. Zo worden de chips van Qualcomm verkocht in de automotive industrie (omzet $5 miljard) De afgelopen 10 jaar heeft het dashboard van de auto een enorme digitale transformatie ondergaan. Dat betekent dat de vraag niet stopt bij modems (ook van Qualcomm) waarmee de informatiesignalen geschikt gemaakt worden om over een verbinding te worden getransporteerd. Inmiddels is er veel meer. Hier kunnen de traditionele autoproducenten niet in voorzien. Met 19 van de 25 wereldspelers op de automarkt die op dit moment de snapdragon automotive infotainment platform gebruiken heeft Qualcomm een enorme positie. De connectiviteit in de automotive markt heeft gezorgd voor toenemende infotainment (denk aan navigatie systemen, radio, apps zoals op je smartphone, spraakherkenning.)  Het bedrijf is de no.1 speler is voor alle toekomstige auto’s met infotainment systemen vanaf 2020. Op korte termijn verwacht men hier een extra omzet van $5 miljard te halen. Deze aannames zullen overigens nog slechts het begin zijn als het bedrijf zich toegang verwerft tot de markt voor ADAS systemen (Advance driver assistance systems) Dit zijn systemen die ontwikkeld worden om auto rijden veiliger te maken. Volgens Qualcomm zullen deze systemen steeds verfijnder worden als de industrie richting autonome auto’s gaat. Qualcomm denkt dat dit nog eens een markt van $ 5 miljard zal worden.  Ook zegt Qualcomm een speler te willen worden (voor wat hun chips betreft) in de$ 13 miljard Cloud/Edge Ai markt. Ook hier zal de technologie ontwikkeld bij de smartphones doorslaggevend blijken te zijn.  Wat opvallend is, is dat volgens Qualcomm de automotive markt slechts de eerste industrie is die die totaal veranderd zal worden en waar veel oudere spelers zullen worden vernietigd. Het zal het zeker niet de laatste zijn. Qualcomm zal in al deze ontwikkelingen toonaangevend zijn en is goed gepositioneerd om ook andere industrieën te verstoren en bestaande structuren te  vernietigen.

 

Conclusie

 

Ik wil niet al te stellig overkomen maar volgens mij is het niet onverstandig om in dit bedrijf deel te nemen. Het is inmiddels wel 100% gestegen, maar de k/w is nog steeds onder de 20. Voor een bedrijf met zulke vooruitzichten (de komende tientallen jaren) denk ik dat dit vrij conservatief is. Nog even dit. De problemen die Qualcomm in de laatste jaren heeft ondervonden heb ik als belegger persoonlijk meegemaakt.(rode vlekken in de nek) Op sommige momenten dacht ik echt dat het niet goed kwam. Maar ik was op die momenten dan wel van binnen struikelend, maar naar buiten toe was ik altijd (tegen gezinsleden) met vaste tred.

 

Ps. Het dividend is ook niet onaardig!!

 

Bent u ook wel eens van binnen struikelend maar naar buiten toe met vaste tred?

 





Reacties

Populaire posts van deze blog

Qualcomm een 100 bagger ?

Kinder Morgan: Value investment met een veilig passief inkomen.

De broers gaan beleggen in blue-chips aandelen